How to stop terrorism?

    

Книга «Три чашки чаю» вийшла ще в 2011 році, проте я ознайомилась з нею на днях. У ній розповідається як американський гуманіст Грег Мортенсон будує школи для дітей у найвіддаленіших куточках Пакистану, Афганістану. Йому не вдалося підкорити вершину К-2 і він мало не загинув. Місцеві мешканці селища Корфе його підібрали, виходили і коли він побачив як місцеві діти сидять на  сирій землі і паличками виводять цифри, Грег Мортенсон пообіцяв побудувати у них школу. Але так як у нього не було коштів він звертався по допомогу до спонсорів. На допомогу прийшов меценат Жан Ерні і вони разом заснували Central Asia Institute [ centralasiainstitute.org/][ www.ikat.org].

    В Пакистані по всій країні розповсюджуються ваххабітські медресе. Шейхи з Саудівської Аравії і Кувейту перекачують мільярди доларів в Пакистан у школи, щоб підживлювати механізм джихаду. У ваххабітські школи відбирають хлопчиків з бідних сімей і готують легіони екстремістів. Грег Мортенсон будує їм на противагу світські школи. Він зібрав навколо себе товаришів –пакистанців- сунітів, шиїтів, ісмаілітів які допомагали йому будувати школи в Пакистані. Працюючи в тому регіоні, Грег зрозумів, що терористи зявляються не тому, що громадяни Пакистану чи Афганістану ненавидять Америку [весь західний світ]. Це відбувається тому, що в дітей немає яскравого і цікавого майбутнього, тому вони віддають перевагу життю після смерті. Якось Мортенсон сказав в Пентагоні: «Ми [ США] випустили по Афганістану багато ракет. Вартість однієї ракети приблизно 840 тис.$. За ці гроші ми могли б побудувати десятки шкіл, в яких навчались би десятки дітей. Їхня освіта була б загальноприйнятою, а не екстремістською. Ми вплинули б на ціле покоління. Як ви гадаєте чи не стало б від цього більш безпечніше наше життя?» Як сказала колись велика Голда Меїр: «Ізраїльсько-арабські конфлікти припиняться тільки тоді, коли матері –мусульманки будуть любити своїх дітей більше, ніж ненавидіти євреїв ». А щоб ці матері любили більше своїх дітей, їм потрібно дати освіту. Жорстокість і ненависть виникають через нестачу знань та любові. Безумовно, більшість жінок — мусульманок після закінчення школи працювати не будуть, повиходять заміж і виховуватимуть нащадків. Але саме від жінок залежить, яке світосприйняття, виховання, традиції вони прищеплять своїм дітям.

     Нам всім відомий вираз на латині Scientia  potentia  est. Як на мене, знання — це та рушійна сила, двигун прогресу, який рухає людство вперед. Сьогодні велике значення у світі мають не наші дипломи, а саме знання — те що ти вмієш, знаєш, можеш і як ти здатен застосувати свої знання на благо суспільства. Знання — та цінність яку неможливо загубити, вкрасти, пропити. Мабуть, це чітко усвідомлював Грег. «Якщо ми будемо намагатися боротися з тероризмом одною лише військовою силою і нічим більше, то наша безпека буде такою ж як до 11 вересня. Якщо ми хочемо забезпечити мир своїм дітям, то повинні зрозуміти що перемогти у цій війні можна тільки книгами ( знаннями, освітою), а не бомбардуванням» — сказав Грег в інтерв’ю газеті «Перейд».Сьогодні мир потрібен і на Донбасі, і в Сирії, і на Близькому Сході, і на Південному Карабасі, мир потрібен на всій землі. Світ втомився від постійних терактів. В ПЕРШУ ЧЕРГУ МИ ВСІ ЛЮДИ, і тільки потім ми вже християни, євреї, мусульмани, буддисти і т.д. І тільки потім ми належимо до якоїсь раси чи етносу.

     Книгу «Три чашки чаю» супроводжували скандали від самого виходу. Очевидці, опоненти, критики писали що в книзі багато суперечностей у деталях, що не всі школи функціонують. Щоб там не писали про Грега Мортенсона, все-таки він започаткував Велику Благородну Справу не маючи в кишені навіть 100 доларів, що до нього не зробив жоден альпініст. Мортенсон започаткував ідею і зміг її реалізувати. Ясна річ, що результати цієї роботи будуть надто повільні, але процес пішов.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте